Jíme správně?

Dnes jsem strávila den s mojí mladší sestrou Vájou (8 let). Během dne s ní jsem si vzpomněla na klasickou hru „Kdo to první sní je král‘‘ a ten kdo do sebe nejrychleji nabouchal jídlo byl jednička a dostal chválu naopak na toho posledního byli všichni naštvaný, že se musí čekat.  Bohužel tato technika není zdravá pro naše zažívání. Kolik z nás dospělých jí v klidu a pokrm si vychutná a věnuje mu dostatek pozornosti. Většina z nás hltá a utíká k dalším úkolům, které na ně čekají. A zažívání trpí.

Naše tělo je nastavené tak, že pokud jsme ve stresu, a to v jakémkoli přesune naše trávení a do popředí se dostává tzv. přežití. Naše tělo není schopné rozpoznat v jakém stresu jsme, a i když se může jednat o lehký stres pořád si naše tělo myslí, že nám jde o život, např. nás může vystresovat email, puštěná televize, přečtení novin apod. Můžeme zažívat dva módy parasympatický (stav relaxace) nebo sympatický a i přesto, že v názvu zní pěkné je to stresová reakce. Jakmile se aktivuje, schopnost trávení se snižuje. Děje se tak díky autonomní nervové soustavě (ANS), která monitoruje, jestli je v žaludku nějaká potraviny a aktivuje v něm mísení potravy, spouští enzymatické šťávy a udržuje celý proces vstřebávání živin. Jakmile ANS zaznamená stres, začne do oběhu vylučovat hormony (adrenalin, noradrenalin a kortizol) tok krve je přesměrovaný ze žaludku do hlavy, abychom mohli rychleji přemýšlet a do končetin, abychom měli sílu na útok či útěk.

Zjednodušeně řečeno, pokud jíme ve stresu naše tělo nemá možnost si vzít potřebné živiny z potravy. Pokud tedy jíte zdravou stravu, ale přitom se koukáte na emaily nebo na televizi nevěnujete pozornost jídlu tak jak si zaslouží, nemá šanci si vzít potřebné živiny.

Povšimněte si, jak jste na tom na dovolené? Můžete hodit starosti za hlavu, užívat si každý den a i přesto, že jste nejedli tak zdravé jídlo zažívání se zlepšilo. Setkala jsem se s paní, která byla alergická na cibuli a skoro každou zeleninu, jelikož jí hodně nadýmala, ale vždy na dovolené nadýmání téměř vymizelo. Proč tomu tak je? Organismus měl možnost konečně využívat plného potenciálu stravy.

V cestě jídla se učíme o přítomném jezení a jak si užívat stravu, tak aby si naše tělo vzalo veškeré živiny, které potřebuje. Prvním krokem je uvědomit si co jíme a dovolit si mít čas na pokrm občas postačí maličkost jako je-odložit mobil, noviny, vypnout televizi. Pokud máte problémy s trávením zkuste to někdy stačí málo.