Thajské nudle se zeleninou ze zahrádky (2 porce)

Hodnoty: 633kcal, 31g bílkovin, 105g sacharidu, 11g tuků, 11g vlákniny

Miluji asijskou kuchyni a jelikož žiju na vesnici nemám možnost často chodit do asijských restaurací. Proto jsem se rozhodla udělat si Asii doma. České potraviny používám, zeleninu se snažím zdělat ze zahrádky.  Dokonce i koriandr nám krásně roste. Samozřejmě, ne úplně všechny ingredience jdou nahradit, např. sójová či rybí omáčka. Základem asijské kuchyně jsou čerstvé a pestré suroviny. Je to právě strava, která má na naše zdraví velký vliv. 

Proč je asijská kuchyně tak zdravá?

Všechna jídla jsou čerstvá, nekonzervovaná, plná zeleniny, s nízkým obsahem rafinovaných potravin a cukrů. Jejich příprava je rychlá a snadná. Tak jdeme na to 🙂

Co budete potřebovat:

  • 150g rýžových nudlí
  • 1x malou cuketa
  • 5x cherry rajčata
  • 1x paprika  
  • 1 balení tofu s řasou
  • Sójová omáčka (použiji dle chuti)
  • Rybí omáčka (použiji dle chuti)
  • Koriandr (za mě čím víc tím lépe)
  • 1x chilli papričky 

Postup:

Rýžové nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Pozor jsou velmi rychle!

Mezitím si rozpalte hlubokou pánev. Na rozžhavenou pánev přidáme lžíci kokosového oleje. Postupně přidáváme na rozpuštěný olej, nakrájenou zeleninu, začínáme od té nejtvrdší, jako poslední přidávám tofu a rajčátka. Chvilku restujeme do měkka a přidáváme sójovou a rybí omáčkou. Slijeme nudle a propláchneme vodou, tak aby se nelepily. Já si vždy odeberu trochu uvařené vody z nudlí do hrníčku. K směsi přidáváme nudle, mícháme a přidáváme zbylou vodu z nudlí. Restujeme asi minutku a dochutíme solí, pepřem či omáčkou. Opatrně se solí! Obě omáčky bývají dost slané. Navrch přidáváme koriandr, chilli a můžeme servírovat. 

Tip: Zkuste jídlo posypat nakrájenými kešu ořechy